Jeg lager et tenkt opplegg for fag som naturfag, samfunnsfag, RLE i 7. trinn. Temaet kan for eksempel være pubertet, kjønnsidentitet, seksualundervisning. Dette gir godt grunnlag for diskusjoner rundt etikk, moral, holdninger, faktakunnskaper osv. Tenker meg også at til nå har lærere/elever brukt Fronter til å legge ut oppgaver og laste opp besvarelser, noe som i stor grad stemmer ved skolen jeg arbeider. Dette kan selvfølgelig fungere godt, spesielt når lærerne er flinke å gir gode vurderinger og kommentarer på elevenes arbeid ved hjelp av kommentarverktøyene i Fronter. Men – samtidig har Fronter andre verktøy som egner seg veldig godt til pedagogisk bruk, og dem vil jeg benytte i dette opplegget.
Jeg ser for meg at det er laget en førsteside i rommet elevene benytter som forteller litt om det aktuelle temaet og hva som skal gjøres og læreplanmål for temaet. Førstesiden har en lenke til en mappe hvor elevene etter hvert vil finne filer med følgende informasjon: mål for arbeidet, kjennetegn på måloppnåelse for arbeidet, lenker mot aktuelle sider på internett og diskusjonsforum.
I diskusjonsforumet kan læreren utfordre elevene til å være med å bryte ned læreplanmålene til aktuelle delmål for det temaet man skal arbeide med, og videre diskutere med elevene hva som vil være kjennetegn på måloppnåelse (vurderingskriterier) for disse delmålene. Lærere og elever kan selvfølgelig også formulere oppgavetekst i fellesskap.
Jeg ser for meg at i denne aktuelle situasjonen kan et av kravene til oppgaven være at alle elvene skal delta i diskusjonsforumet (og at de ikke nødvendigvis trenger å levere inn en oppgave i en innleveringsmappe). Det er litt etter modell av det vi gjør på det kurset jeg nå holder på med. En ypperlig måte å få aktive studenter/elever på.
Ved vår skole har i praksis diskusjonsforumet ikke vært tatt i bruk. Det er synd med tanke på at det er et veldig sterkt verktøy i pedagogisk sammenheng. Her får elevene god mulighet til å øve leseferdigheter, bli flinkere til å uttrykke seg skriftlig, men også til å legge fram faktakunnskaper, tenke og reflektere over egne og andres uttalleser og få økte digitale ferdigheter.
Ved bruk av et diskusjonsforum på denne måten, er det en del ting en som lærer bør ha tenkt igjennom og være klar over. En ting er om en ønsker at hele elevgruppen skal være med i diskusjonsforumet, eller om en vil dele elevgruppen opp i mindre diskusjonsgrupper etter for eksempel basisgrupper, kjønn, sporvalg eller kanskje etter hvor flinke de er til å skrive på datamaskin (slik at ikke enkelte blir fullstendig overkjørt av andre). For å sikre at alle er aktive kan man kreve minst to innlegg i diskusjonen, eller at så og så mange ord skal være skrevet. Man kan kanskje også sette et tak for antall innlegg fra en elev (igjen for å unngå den overivrige som ikke lar andre slippe til). Det er også viktig at læreren følger med i diskusjonen for å holde den i gang, for å holde den på et seriøst nivå, for å se til at elevene behandler hverandre med høflighet og respekt osv.
Læreren kan komme med underveis og sluttvurderinger til elevene i diskusjonen, eller det kan opprettes individuelle mapper hvor eleven får tilbakemeldinger/framovermeldinger som bare den og læreren ser.
Hele den prosessen som jeg har skissert her, vil være en god dokumentasjon på målsetting, læring og evaluering som en kan trekke fram ved passende anledninger.
Med dette har jeg vist hvordan en kan lage et undervisningsopplegg ved hjelp av LMS, og påpekt klare fordeler ved denne undervisningsformen. Samtidig har vi sett hvordan man kan få fram mange flere sider av elevenes kompetanse på denne måten enn ved bare å laste opp en fil med en tekst man har laget (i verste fall kopiert fra internett).
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
1 kommentar:
Det er flott at du ser at det som kan gjøres som en vanlig innlevering, også kan realiseres på andre måter. Dette skaper om ikke annet variasjon, og gir, som du skisserer, en del fordeler også med tanke på aktivitet. Diskusjonen din omkring dette med ett stort eller flere små forum, er viktig. Jeg tror det er viktig at en lærer spør seg om det samme hver gang man skal sette i gang med det nytt opplegg. Det fins ikke noen absolutte svar. Alt varierer med rammebetingelser og mål. Du får fram dette synes jeg, og drøfter godt.
Legg inn en kommentar